Bruine Bonensoep

SONY DSCJa ja, ik weet het, bruine bonensoep klinkt niet meteen heel hip & happening maar het is wel super voedzaam en daarnaast ook gewoon nog eens één van de lekkerste maaltjes in de winterperiode als je het mij vraagt! En niet alleen ik maar ook mijn dochters smullen hiervan (“hmm lekker mama, je krijgt tien punten vandaag”). Bruine bonen bevatten veel eiwitten, koolhydraten (én veel vezels) en zijn daarnaast ook nog eens caloriearm. En ook niet duur. Dat kun je nog eens een superfood noemen. Mooi aangevuld met groenten en eventueel met wat vlees. It’s up to you!! Vergeet wel de bonen niet te wassen en te weken (tenminste 12 uur), dat bevordert de verteerbaarheid (en ook fijn; vermindert de winderigheid!). Dit is in ieder geval mijn versie. Wel wat bewerkelijk en daarom ook het ideale weekendeten. Maak lekker veel als je toch bezig bent, zodat je wat in kunt vriezen! Of neem het maandag mee als lunch naar je werk. Enjoy.

Bruine Bonensoep

Ingrediënten:


Voor 6 tot 8 personen

– 500 gr bruine bonen
– 300 gr sucadelappen (in stukjes gesneden)
– klein beetje roomboter
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 1 prei
– 4 tomaten
– 1/2 knolselderij (middelgroot)
– 5 wortelen
– 1,5 – 2 liter bouillon (zonder gistextract!)
– 1/2 tl foelie
– 2 el tomatenpuree
– 2 laurierblaadjes
– 2 handen selderij (fijngesneden)

Bereiding:


Was en week de bonen de avond van te voren in 1,5 liter water. Spoel de bonen goed af. Kook de bonen ongeveer in 1 uur gaar in 1,5 – 2 liter bouillon (zorg dat ze goed onder staan). Schroei het vlees in de pan met een klontje boter dicht en laat rusten. Pureer de bonen (met de bouillon) met een staafmixer (houd je van een stevige bite, laat ze dan heel of pureer de helft van de bonen). Voeg tomatenpuree, foelie, laurierblaadjes en vlees toe en roer goed. Laat de soep, onder af en toe roeren, ongeveer 3 uur zachtjes koken, zodat het vlees zacht kan worden. Snijd ondertussen de groenten in stukjes en bak ze met een klein beetje boter in een pan en voeg toe aan de soep en laat de groenten een uurtje meekoken. Voeg 10 minuten van te voeren nog de selderij toe. Smakelijk!

DEEL DEZE PAGINA